Receive Updates

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Aktiviteter for medlemmer

Søsterkirkene og Hadeland glassverk 5. juni kl 0900

Søsterkirkene på Granavollen er et imponerende landemerke og har en mystisk historie. To kirker ligger tett ved siden av hverandre. Tårnene deres danner utgangspunkt for kommunevåpenet i Gran. Man lurer fortsatt på hvorfor det er to kirker på Granavollen. Den folkelige forklaringen er at det var to søstre som var uvenner og bygget hver sin kirke. Men går vi tilbake til middelalderen, den gangen kirkene ble bygget, var det ikke uvanlig at det ble bygget både to og tre kirker i nærheten av hverandre. De hadde ulik funksjon, for eksempel domkirke, klosterkirke eller sognekirke.

Trolig ble begge kirkene bygget på 1100-tallet. På denne tiden fikk kirkene gjerne helgennavn. Den største er kalt opp etter helgenen biskop Nikolaus av Bari – skytshelgen for de reisende. Den minste ble kalt opp etter Jesu mor.

Den største av søsterkirkene, Nikolaikirken, var trolig fylkeskirke, mens den mindre – Mariakirken, var sognekirke.
I dag er det kun på Granavollen det er to middelalderkirker så tett innpå hverandre.

Hadeland glassverk startet opp i 1762 og feirer i år sitt 250-års jubileum. Dette gjør Hadeland Glassverk til Norges eldste industribedrift. Glassverket har blitt et av Norges største turistattraksjoner med både glassmuseum og fabrikkutsalg.

Vettre Vel inviterer medlemmer til denne hyggelige turen.

Avreise fra Kiwi på Vettre 5. juni kl. 0900. Det blir stopp på Vik Skysstasjon for litt formiddagsmat og kaffe. Deretter kjører bussen gjennom Jevnaker til Granavollen hvor søsterkirkene ligger.

Turen går så tilbake til Jevnaker og Hadeland Glassverk, hvor det blir omvisning i Glasshytta. Deretter er det tid på egen hånd med mulighet for gode kjøp til fabrikkpriser. Dagens middag blir på Kokkestua på Hadeland Glassverk.

Etter middag kjører bussen tilbake til Vettre med ankomst ca 1730.

Pris:

400,- for medlemmer av Vettre Vel

Prisen inkluderer:

Bussreise t/r
To halve rundstykker og kaffe på Vik Skysstasjon
Omvisning i Søsterkirkene
Omvisning i Glasshytta
To-retters middag

Påmelding:

Kari Feragen 906 22 249 eller Anne Gro Celand 901 38 538

Ikke medlem av Vettre Vel? Kontakt oss!

Her finner du aktiviteter for medlemmene av Vettre Vel. Sosialkommiteen ønsker å legge til rette for at det blir gode aktiviteter som samler de fleste.